Bosch batteri – vanlige spørsmål

Bosch batteri er strømkilden til elsykkelen. Det forsyner motoren med elektrisk energi som er nødvendig for å gi hjelp når du sykler. Så det er neppe overraskende at det er hyppige diskusjoner og mye snakk om Bosch batterier (Power Packs). Hva er forskjellen mellom batteriene? Hvor langt kan du gå på et fulladet batteri? Hva må du huske om lagring? Thomas Raica fra Bosch gir informasjon og råd.  

Hva er spesielt med lithium-ion-batterier?

Thomas Raica: Litium-ion-batterier er de mest moderne og vanligste batterier på kvalitets elsykler på markedet. Takket være deres høye energitetthet kan de lagre mye energi, og de er forholdsvis lette i vekt. Vi er avhengige av lithium-ion-teknologi for alle våre Bosch batterier – våre PowerPacks. Bosch batteri veier ca. to og en halv kilo og er blant de letteste på markedet. De har også den høyest energitettheten.  

Hvor lenge holder et Bosch batteri?

Thomas Raica: Litium-ion-batterier er ikke bare lette; de har også lang levetid. Bosch batteri er designet for mange turer, lange avstander og mange års bruk. Det smarte elektroniske Bosch batteristyringssystemet beskytter litium-ion-batteriet fra altfor høye temperaturer, overbelastning og dyp utlading. En presis levetid er umulig å forutsi, men batteriets levetid avhenger av arten og varigheten av de påkjenninger som den utsettes for.  

Hvordan kan bruker så påvirke levetiden?  

Thomas Raica: For og få lengst levetid ut av et batteri trenger elsyklisten bare å følge noen enkle regler i forhold til beskyttelse, transport og lagring. De inkluderer lagring av batteriet i et tørt miljø og å beskytte det mot direkte sollys, helst i en romtemperatur på rundt 15 ° til 20 ° C. Det ideelle ladenivå for et batteri er mellom 30% og 60%. Ideelt sett bør batteriet lades ved romtemperatur. Ved transport av en elsykkel er det viktig å fjerne batteriet fra sykkelen og oppbevare det trygt i bilen.  

Hvor lang tid tar det å lade et batteri?  

Thomas Raica: Ladetiden avhenger av batteriets kapasitet. En helt flatt Powerpack 300 tar to og en halv time å lade, en Powerpack 400 tre og en halv og en Powerpack 500 fire og en halv time.  

Hvor langt kan du sykle på ett batteri? Og hvilke faktorer påvirker batteriets rekkevidde?  

Thomas Raica:   For mange elsyklister er dette viktige spørsmål, men det er ingen generelt gyldige svar. Svaret kan variere enormt – fra mindre enn 20 til godt over 100 kilometer på en full batterilading. Mange ulike faktorer påvirker rekkevidde. De omfatter assist-nivå, «sykle-stil», luftmotstand, syklistens vekt, dekktrykk og, selvfølgelig, terrenget. Hva er grunnvariablene? Sykler jeg på en asfaltert vei, en grusvei eller en skogssti? Inkluderer min rute mange bakker eller består den av flate veier? Alle disse faktorene påvirker batterikapasitet.   Husk at du kan sjekke vår rekkeviddekalkulator:.  

Hvilke forholdsregler bør tas om vinteren?  

Thomas Raica: En generell regel er at kaldt vær reduserer batteriets ytelse. Det er derfor man anbefale å sette batteriet (lagret i romtemperatur) på sykkel rett før man skal sykle i minusgrader. Hvis du ikke skal bruke sykkel på en god stund – om vinteren, for eksempel, skal batteriet oppbevares i et miljø som er tørt og kjølig (15-20 grader) på ca 30% til 60% av sin ladekapasitet.  

Hva må tas i betraktning når du rengjør batteriet?  

Thomas Raica: En høytrykkspyler skal ikke brukes for rengjøring av elsykler, spesielt ikke på de elektroniske komponentene. Vi anbefaler å tørke av batteriet med en fuktig klut. Ikke bruk sterke vaskemidler som kan påvirke overflaten og alltid fjern batteriet før du rengjør elsykkelen. Dens hurtigkontakter bør også rengjøres og smøres lett fra tid til annen.  

Hvordan lades batteriet best?  

Thomas Raica: PowerPacks med sine litium-ion celler kan lades så kort eller så lenge som du selv liker uavhengig av dets ladestatus. Powerpack integrerte batteristyringssystem, kombinert med en Bosch lader, beskytter batteriet mot overbelastning ved lading. Avbryter du lade-prosessen tar batteriet heller ikke skade av det.  

Hvor mange ganger kan et batteri lades?  

Thomas Raica: Selv etter 500 fulle ladninger vil batteriet fortsatt beholde en høy kapasitet. 60 til 70% av den opprinnelige kapasitet vil da fremdeles være tilgjengelig. I en ADAC test gjennomført høsten 2015 ble et Bosch batteri ladet opp 1.515 ganger før det hadde kun 30% av sin opprinnelige kapasitet igjen og dermed ingen reel bruksverdi. Dette betyr at batteriet ville ha vært tilstrekkelig for en total distanse på inntil 57.000 kilometer – eller en og en halv ganger rundt jorda!      

3 thoughts on “Bosch batteri – vanlige spørsmål

  1. Svein says:

    Jeg har el-sykkel med Bosch Activ line motor og 400Wh batteri. Kan et Bosch 500Wh batterier benyttes på min sykkel?

    • olefredrik says:

      Hei. Ja i du kan benytte 500wh batteri så sant begge er på festet på samme plass på sykkelen.

  2. Pingback: Kjøpe elsykkel - Elsykkel Oslo, Stavanger, Haugesund

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *