Komponentene på en EL-sykkel er like viktige som på en vanlig sykkel. En EL-sykkel er tyngre og har mer kraft en en vanlig sykkel. Det fører til at ting som kjede, bremseklosser, hjul og dekk blir slitt ut raskere en det vil på en vanlig sykkel. Derfor er det viktig å forhøre seg godt om hvilken komponenter som sitter på sykkelen før man bestemmer seg for å kjøpe. Vi anbefaler å kjøpe en sykkel med komponenter fra en av de større leverandørene som for eksempel Shimano eller Tektro. Da vet man at komponentene er av god kvalitet, men også at reservedeler er lett tilgjengelig når du vil trenge service på din EL-sykkel. Mange EL-sykler kommer med komponenter fra ikke-navngitte produsenter. Vi anbefaler å styre unna disse da man aldri kan være sikker kvaliteten eller muligheter for å skaffe reservedeler.

Bike Groupset - Shimano

Shimano er verdensledende innen sykkelkomponenter, over ser du komponenter fra Deore serien som er svære populært på EL-sykler

Drivverk

Drivverket på sykkelen består av kjede, tannhjul bak og fremme. Motoren er koblet til tannhjulet fremme og kjedet overfører kraften til bakhjulet via tannhjulet bak.

Det finnes i hovedsak to forskjellige typer drivverk på EL-sykler. Utvendige systemer og innvendige lukkede systemer. Før du skal velge hvilket system du vil ha på din EL-sykkel er det viktig å finne ut hva ditt primære bruksområdet for EL-sykkelen er. 

Utvendig drivverk

Når vi snakker om utvendige drivverk refererer vi til vanlig kassett og girskifter som er det vanligste på både vanlige sykler og EL-sykler. Utvendige drivverk passer best til deg som er ute etter en sportslig og allsidig EL-sykkel. Fordeler med et utvendig drivverk er at det gir mer fleksibilitet med større girutveksling en et innvendig system. Det vil si at forskjellen fra letteste til tyngste gir vil være større og du har flere gir å velge i. Selve giringen er også mer fleksibel, du kan gire opp og ned med belastning noe som kan være vanskelig på mange innvendige girsystem.

Utvendige drivverk vil i tillegg ha større muligheter for modifikasjoner. Du kan endre utvekslingen gjennom større eller mindre tannhjuls kombinasjoner.  Selve girarmen kan være utsatt for ytre belastninger gjennom støt og slag som gjør at giringen ikke blir presis.

Et utvendig drivverk byr på bedre utveksling og flere muligheter for modifisering.

Innvendige drivverk

Når vi snakker om innvendige drivverk mener vi systemer hvor girene sitter på innsiden av navet i bakhjulet. Systemet har færre deler som er eksponert for ytre belastning. Du har kun et tannhjul foran og bak og et kjede som går i en rett linje. Det finnes også system hvor kjedet er erstattet med belte.

Beltet har noe lengre levetid en et kjede og du slipper jobben med rensing og smøring av kjedet. Både kjede og beltet krever jevnlig oppstramming.

 

Et innvendig drivverk med beltedrift passer bra for deg som ønsker lang levetid og minimalt med vedlikehold på din EL-sykkel

Bremser

Gode bremser på en EL-sykkel er svært viktig. Da er det helt essensielt at bremsene på din sykkel er i stand til å stoppe deg raskt og forutsigbart. Her anbefaler vi hydrauliske skivebremser. Denne type bremser presterer klart best under alle forhold.

Hydrauliske skivebremser virker som på en bil, bremse skiven er plassert mellom stempel som presser bremseklossene mot skiva og skaper friksjon. Hele bremsesystemet er helt lukket og har en friksjonsfri overføring som gir god kontroll over nedbremsingen.

Vær oppmerksom på at du ikke får smøreolje på bremseklossene, kun litt olje vil føre til nedsatt bremsekraft og ofte mye “bremseskriking” Pga økt vekt og mer kraft slites bremseklosser raskere på elsykkelen.

Hydrauliske skivebremser gir gode bremseegenskaper i alle forhold

Kontaktpunkter og komfort

I tillegg til å velge sykkel av riktig størrelse er det viktig å ha gode kontaktpunkter for å trives på din EL-sykkel. De tre kontaktpunktene mellom deg og sykkelen er setet, pedaler og styre. Har du for hardt sete eller feil høyde på styret vil du få en ukomfortabel opplevelse når du sykler. Mange tenker ikke nok over dette når de kjøper sin EL-sykkel, men finner det ut etter hvert. Dette kan endres, men omfatter gjerne bytte av komponenter. Det tar både tid og er ikke hyggelig for lommeboka. Da er det bedre å ha klare preferanser på dette før du kjøper sykkelen. Har du dette klart for deg før du kjøper sykkel hos oss vil vi alltid tilby fine pakkepriser som inkludere akkurat det du ønsker for å gjøre deg mest mulig komfortabel på din EL-sykkel.

 

Sete

Seter kommer i alle former og fasonger. Enten du vil ha smalt og hardt sete eller et bredt mykt sete har vi det du er ute etter.  Dersom du ønsker hardt sete, men syntes det blir ukomfortabelt i lengden anbefaler vi å gå til innkjøp av en sykkelshorts med padding for å beskytte deg på de mest utsatte stedene.

 

I andre ende av skalaen har man de brede myke setene. Disse passer bra for deg som er ute etter maksimal komfort på din EL-sykkel. Mange av denne type seter har også passform som tilpasser seg deg etter hvert. Sykkelen vil da bli mer og mer komfortabel jo lengre du bruker den! Det finnes også muligheter for å montere seter og setepinner med innebygget demping. Uansett hvilket type sete du er ute etter lover vi å gi god veiledning så du skal oppnå så god komfort så mulig.

 

Styre

Styret er et viktig kontaktpunkt mellom deg og sykkelen som skal ha akkurat rett høyde for deg. Dersom du har for høyt eller lavt styre kan det etter hvert føre til problemer med skulder og andre ledd. Det vil også drastisk påvirke din brukeropplevelse negativt. Dersom du sliter med å finne en EL-sykkel med riktig sittestilling anbefaler vi å se etter en sykkel som har justerbar stem. Det betyr at høyde på styret lett kan reguleres med noen små skruer. Da vil du selv kunne finne perfekt posisjon for deg. Dersom venner og familie også skal bruke sykkelen kan det stilles inn slik at det vil passe perfekt for de som skulle ønske å sykle på EL-sykkelen.

 

Mange av våre sykler kommer allerede ferdig utstyrt med justerbar stem. De som ikke gjør det har vi mulighet til å bygge om for deg på kort tid alt etter hvilket styre du ønsker.

Justerbar stem lar deg til en hver tid sette høyde på styret akkurat slik du ønsker

Demping

Et annet spørsmål du må stille deg er om du ønsker dempegaffel på din EL-sykkel. Dempegaffel er demping foran på sykkelen som er med å gjøre turen mindre humpete ved å absorbere vibrasjoner fra veibanen. Fordelen med demping er økt komfort spesielt for armer og rygg ved lengre turer. De fleste dempegafler er justerbare. Det vil si at du har mulighet til å justere hvor mye demping du vil gaffelen skal gi. Eventuelt kan du låse den helt. Det kan være en fordel på glatte flate veier hvor demping ikke er nødvendig. Ved låst demping vil motoren jobbe mer effektiv da ingenting av energien vil forsvinne i form av bevegelse i dempegaffelen.

 

Dempegaffel krever som de fleste andre komponenter service over tid. Dempegafler er komplekse systemer som krever jevnlig vedlikehold for å fungere optimalt. Stiv gaffel derimot krever ingen service og inngår som en del av livstidsgarantien du får på selve rammen. Stiv gaffel gir økt stivhet gjennom rammen og du vil ha bedre følelse med selve sykkelen og underlaget. Uansett hvilke type gaffel du velger å gå for lover vi å gi deg best mulig veiledning så du blir så fornøyd så mulig med din EL-sykkel.

En dempegaffel gir deg økt komfort og kontroll på ujevnt underlag

Mange av våre beste EL-sykler kommer med dempegaffel og justerbar stem. Sjekk ut modellene under!