Komponentene du velger på din EL-sykkel er nesten viktigere en de ville vært på en vanlig sykkel. En EL-sykkel er tyngre og har mer kraft en en vanlig sykkel. Det fører til at ting som kjede og bremseklosser blir slitt ut raskere en det ville på en vanlig sykkel. Derfor er det viktig å forhøre seg godt om hvilken komponenter som sitter på sykkelen før man bestemmer seg for å kjøpe. Vi anbefaler å kjøpe en sykkel med komponenter fra en av de større leverandørene som for eksempel Shimano eller Shimano. Da forsikrer man seg om at komponentene er av god kvalitet, men også at reservedeler er lett tilgjengelig når du vil trenge service på din EL-sykkel. Mange EL-sykler kommer med komponenter fra ikke-navngitte produsenter. Vi anbefaler å styre unna disse da man aldri kan være sikker kvaliteten eller muligheter for å skaffe reservedeler.

Bike Groupset - Shimano

Shimano er verdensledende innen sykkelkomponenter, over ser du komponenter fra Deore serien som er svære populært på EL-sykler

Drivverk

Drivverket på sykkelen er det som har ansvar for dra sykkelen framover samt. Det er også det som bestemmer hvor stor girutveksling som er på sykkelen. Takket være drivverket kan du tråkke i et behagelig tempo uten å bli sliten i lange bratte oppoverbakker. Det finnes i hovedsak to forskjellige typer drivverk på EL-sykler. Utvendige systemer og innvendige lukkede systemer. Før du skal velge hvilket system du vil ha på din EL-sykkel er det viktig å finne ut hva ditt primære bruksområdet for EL-sykkelen er. Vanlige utvendige systemer er best egnet for terreng og hybrid sykler mens innvendige systemer egner seg best på bysykler og lastesykler.

 

Utvendige drivverk

Når vi snakker om utvendige drivverk refererer vi til vanlig kassett og girskifter som er det vanligste på både vanlige sykler og EL-sykler. Utvendige drivverk passer best til deg som er ute etter en sportslig og allsidig EL-sykkel. Fordeler med et utvendig drivverk er at det som regel tilbyr større girutveksling en et innvendig system. Det vil si at forskjellen fra letteste til tyngste gir vil være større og du har flere gir å velge i.

 

Utvendige drivverk vil i tillegg ha større muligheter for modifikasjoner. Ønsker du å ha lettere eller tyngre gir så er det bare å skifte ut kassetten eller drevet men en annen størrelse. Dette er en mye mer tidkrevende jobb på et innvendig system. Det krever litt mer vedlikehold en et lukket system da er mer utsatt for vær og vind. Til gjengjeld er det lettere å fikse dersom noe skulle gå galt. Det er enklere å se og identifisere problemet og det trengs ikke store demonteringene for å fikse de fleste problemer som skulle oppstå.

Et utvendig drivverk byr på bedre utveksling og flere muligheter for modifisering.

Innvendige drivverk

Når vi snakker om innvendige drivverk mener vi systemer hvor girene sitter på innsiden av navet i bakhjulet. Innvendige drivverk er blitt mer og mer populært på EL-sykler de siste årene. Spesielt på bysykler og lastesykler. Innvendig drivverk passer for deg som er ute etter en EL-sykkel til hverdagsbruk som krever minimalt med vedlikehold. Den største fordelen med et innvendig drivverk er at det er bortimot helt vedlikeholdsfritt. Det eneste som vil være eksponert for vær og vind er kjedet. Selve girsystemet vil være helt avlukket. Dermed slipper du problemer som gir som hopper eller kassett som glipper.

 

Fordi systemet er helt avlukket vil det også være vanskeligere å modifisere. Er du glad i å eksperimentere selv anbefaler vi et utvendig drivverk. En annen ulempe med innvendig drivverk er at dersom noe går galt kan det være vanskelig å lokalisere feilen. Systemet på innsiden av navet er ekstremt komplekst og ved feil risikerer du å måttet bytte ut hele navet.

 

Innvendig drivverk gir deg også mulighet til bruk av beltedrift. Det er et belte som erstatter kjede. Du slipper den kjedelige jobben med å regelmessig måtte rense og smøre opp kjedet ditt. Et belte har cirka 3 ganger så lang levetid som et tradisjonelt kjede. Igjen er det sånn at dersom noe skulle gå galt med belte kan det vise seg å være vanskeligere å rett opp i feilen. Belter kommer bare i fastsatte lengde og lagerbeholdning kan være begrenset. Det er også mer tidkrevende å sette på et nytt belte en det mer kjede. Kjeder derimot kan kuttes og forlenges slik at du nesten alltid vil kunne kjapt fikse problemer skulle de oppstå.

Et innvendig drivverk med beltedrift passer bra for deg som ønsker lang levetid og minimalt med vedlikehold på din EL-sykkel

Bremser

Gode bremser på en EL-sykkel er enda viktigere en på en vanlig sykkel. Det er større vekt og mer kraft. Da er det helt essensielt at bremsene på din sykkel er i stand til å stoppe deg kjapt og komfortabelt når du presse inn bremsehendelen. På dette feltet er det kun en ting vi anbefaler. Det er hydrauliske skivebremser. Denne type bremse er de som presterer klart best i alle forhold. Når du skal kjøpe din EL-sykkel er dette noe å se etter!

 

Hydrauliske bremser opererer ved at bremseklossene blir presset på bremseskiven ved å bruke olje under trykk. Når du presser inn bremsehendelene sender det trykket fra fingrene dine ned til bremsene via de hydrauliske linjene. Hele bremsesystemet er helt avlukket og er derfor godt beskyttet mot vær og vind sammenlignet med systemer som opererer med for eksempel eksponert kabel. På denne type kabelsystemer risikerer du på det verste at kabelen ryker og du mister bremsekraft. Skulle det oppstå en lekkasje på et hydraulisk vil det ta en del tid før alt trykket unnslipper og du vil merke feilen i god tid så du har mulighet til å stoppe trygt.

 

Med tanke på både komfort og sikkerhet anbefaler vi helt klar hydrauliske skivebremser ved kjøp av din EL-sykkel. Majoriteten av våre EL-sykler kommer med hydrauliske skivebremser fra anerkjente produsenter som kan garantere gode bremseegenskaper under alle forhold. Vær obs på at dersom du har hydrauliske skivebremser å ikke søle olje eller lignende på verken bremseskivene eller bremseklossene. Dette kan gå ut over bremseegenskapene.

Hydrauliske skivebremser gir gode bremseegenskaper i alle forhold

Kontaktpunkter og komfort

I tillegg til å velge sykkel av riktig størrelse er det viktig å ha gode kontaktpunkter for å trives på din EL-sykkel. De tre kontaktpunktene mellom deg og sykkelen er setet, pedaler og styre. Har du for hardt sete eller feil høyde på styret vil du få en ukomfortabel opplevelse når du sykler. Mange tenker ikke nok over dette når de kjøper sin EL-sykkel og angrer senere. Det fører til at de må ha den inn på verksted for å få byttet ut utallige deler. Det tar både tid og er ikke hyggelig for lommeboka. Da er det bedre å ha klare preferanser på dette før du kjøper sykkelen. Har du dette klart for deg før du kjøper sykkel hos oss vil vi alltid tilby fine pakkepriser som inkludere akkurat det du ønsker for å gjøre deg mest mulig komfortabel på din EL-sykkel.

 

Sete

Seter kommer i alle former og fasonger. Enten du vil ha smalt og hardt sete eller et bredt mykt sete har vi det du er ute etter. Et hardt og smalt sete passer bra for deg som ønsker maksimal kontakt med sykkelen. Du vil få en god følelse på underlaget føle deg i god kontroll over sykkelen. Dersom du ønsker hardt sete men syntes det blir ukomfortabelt i lengden anbefaler vi å gå til innkjøp av en sykkelshorts. Dette er spesielle Shorter med innebygget padding for å beskytte deg på de mest utsatte stedene.

 

I andre ende av skalaen har man de brede myke setene. Disse passer bra for deg som er ute etter maksimal komfort på din EL-sykkel. Mange av denne type seter har også passform som tilpasser seg deg etter hvert. Sykkelen vil da bli mer og mer komfortabel jo lengre du bruker den! Det finnes også muligheter for å montere seter og setepinner med innebygget demping. De er med på å absorbere vibrasjoner fra veibanen og gir utrolig god komfort. Uansett hvilket type sete du er ute etter lover vi å gi god veiledning så du skal oppnå så god komfort så mulig.

 

Styre

Styret er et viktig kontaktpunkt mellom deg og sykkelen som skal ha akkurat rett høyde for deg. Dersom du har for høyt eller lavt styre kan det etter hvert føre til problemer med skulder og andre ledd. Det vil også drastisk påvirke din brukeropplevelse negativt. Dersom du sliter med å finne en EL-sykkel med riktig sittestilling anbefaler vi å se etter en sykkel som har justerbar stem. Det betyr at høyde på styret lett kan reguleres med noen små skruer. Da vil du selv kunne finne perfekt posisjon for deg. Dersom venner og familie også skal bruke sykkelen kan det stilles inn slik at det vil passe perfekt for de som skulle ønske å sykle på EL-sykkelen.

 

Mange av våre sykler kommer allerede ferdig utstyrt med justerbar stem. De som ikke gjør det har vi mulighet til å bygge om for deg på kort tid alt etter hvilket styre du ønsker.

Justerbar stem lar deg til en hver tid sette høyde på styret akkurat slik du ønsker

Demping

Et annet spørsmål du må stille deg er om du ønsker dempegaffel på din EL-sykkel. Dempegaffel er demping foran på sykkelen som er med å gjøre turen mindre humpete ved å absorbere vibrasjoner fra veibanen. Fordelen med demping er økt komfort spesielt for armer og rygg ved lengre turer. De fleste dempegafler er justerbare. Det vil si at du har mulighet til å justere hvor mye demping du vil gaffelen skal gi. Eventuelt kan du låse den helt. Det kan være en fordel på glatte flate veier hvor demping ikke er nødvendig. Ved låst demping vil motoren jobbe mer effektiv da ingenting av energien vil forsvinne i form av bevegelse i dempegaffelen.

 

Dempegaffel krever som de fleste andre komponenter service over tid. Dempegafler er komplekse systemer som krever jevnlig vedlikehold for å fungere optimalt. Stiv gaffel derimot krever ingen service og inngår som en del av livstidsgarantien du får på selve rammen. Stiv gaffel gir økt stivhet gjennom rammen og du vil ha bedre følelse med selve sykkelen og underlaget. Uansett hvilke type gaffel du velger å gå for lover vi å gi deg best mulig veiledning så du blir så fornøyd så mulig med din EL-sykkel.

En dempegaffel gir deg økt komfort og kontroll på ujevnt underlag

Mange av våre beste EL-sykler kommer med dempegaffel og justerbar stem. Sjekk ut modellene under!

kr 31.990
kr 46.500